Nu beschikbaar! Onze nieuwe online training Fit to Compete!

Emailadres

info@bartelsinstituut.nl

Telefonisch contact

06 28 330 551

Inhoud opleiding Sport Horse Manager

Opbouw van de opleiding

De opleiding tot Sport Horse Manager is getoetst door het CRKBO en daarmee een geaccrediteerde verkorte beroepsopleiding. De opleiding tot sport Horse Manager bestaat uit vier belangrijke pijlers. 

Pijler 1: Orthopedie & anatomie

Dit onderwerp staat in het teken van het bewegingsapparaat van het paard. Van benen, tot hals, rug en bekken. Van pezen tot gewrichten, ligamenten en spieren. Bij een topatleet, zoals we onze sportpaarden gerust kunnen zien, is het van groot belang het lichaam zo gezond en fit mogelijk te houden. Tijdens deze module gaan we in op de anatomie, maar dan wel op een praktisch toepasbare manier. Zo komt bijvoorbeeld aan bod welke houdingen en bewegingen voor een paard wel en niet bevorderlijk zijn.

Bewegingen

We gaan in op de bewegingen die van nature mogelijk zijn binnen een paard (biomechanica) en hoe we die kennis kunnen gebruiken om onze paarden beter te laten presteren en langer heel te houden. Als je weet wat er voor een springpaard nodig is om te kunnen terugspringen is het ook mogelijk om bepaalde problemen eerder te registreren en er middels training en management aan te werken om dit te verbeteren.

Herkennen van blessures

Tevens leer je diverse veelvoorkomende blessures eerder herkennen. Een aanleuningsprobleem duidt nogal eens op een halsprobleem. Door dit te herkennen en te weten hoe dit aangepakt kan worden, wordt erger voorkomen en kan daarna heel gericht verder getraind worden.

Kort-lang stappen kan duiden op een tussenpeesprobleem en slecht verzamelen, galopperen of terugspringen kan te maken hebben met problemen in het SI-gewricht. Denk echter ook aan knieproblemen, spat, vormen van ataxie en kissing spines. Tevens wordt duidelijk gemaakt welke diagnostische mogelijkheden er zijn en wanneer je hier gebruik van maakt.

Visueel werken

Onderdeel van deze dagen is onder andere het bekijken van veel beeldmateriaal van onze orthopedisch specialist, waarbij de klinische verschijningsvorm van blessures wordt belicht. Ook zullen we een paard geheel ontleden, zodat iedere ruiter en trainer minimaal één keer in 3D heeft gezien hoe ingenieus het paardenlichaam in elkaar zit en hoe dat middels training te beïnvloeden is.

Pijler 2: Revalidatie en training

Dit onderwerp sluit weer heel mooi aan bij orthopedie en inspanningsfysiologie. Tijdens deze cursusdagen gaan we in op het management, de behandeling, maar zeker ook de training van een paard met een specifiek probleem. Zo leer je hoe dat je een paard met kissing spines kunt trainen, maar ook hoe je de training hervat bij een paard dat behandeld is voor halsartrose en synovitis (ontsteking van het gewricht).

Peesproblemen

Ook de opbouw na een peesprobleem komt aan bod. Door te weten hoe lang, in welke houding en op welke manier een paard zo gerevalideerd en getraind kan worden dat hij optimaal herstelt, vergroot je als ruiter en trainer de kans dat zo’n paard weer topsport kan bedrijven enorm. Je leert op het juiste moment de juiste specialist in te schakelen, maar zeker ook zelf gericht een paard op te bouwen.

Pijler 3: Voeding

Bij humane sporters is al lang bekend dat voeding van grote invloed kan zijn op de prestaties. Bij paarden is dat niet anders. Daarbij komt nog dat het spijsverteringsstelsel van een paard is ingericht op het vrijwel constant eten en verteren van kleine hoeveelheden grofstengelig of vezelrijk ruwvoer. 

De prestaties die wij van onze sportpaarden verwachten, vragen om een uitgekiend voerregime dat tegemoet komt aan de behoeften van het steppedier in ons paard, maar tegelijkertijd toereikend is voor de moderne manier van houden en de gevraagde  sportprestaties.

Expertise vergroten

Tijdens deze cursusdagen gaan we in op ruwvoer, leren we ruwvoeranalyses interpreteren, krachtvoerlabels lezen en leren we in welke volgorde, hoeveelheid en vorm we onze paarden het beste kunnen voeren. De zin en onzin van supplementen wordt besproken en de verschillen per discipline komen aan bod. Zo vraagt een discipline als dressuur meer om duurvermogen en vetten, terwijl in de springsport vraag is naar explosiviteit en de daarvoor geschikte voedingsmiddelen. Ook gaan we in op problemen zoals maagzweren en leren we deze herkennen en zoveel mogelijk voorkomen.

Voeding sluit naadloos aan bij het onderwerp inspanningsfysiologie, waardoor voeding, training en management heel mooi aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Pijler 4: Inspanningsfysiologie

Dit onderwerp belicht hoe het paardenlichaam reageert op training en hoe we deze kennis zo in kunnen zetten dat we onze paarden optimaal in conditie hebben voor de gevraagde prestaties. Dit verschilt per discipline. 

Voor een eventer is het van enorm groot belang om tijdens en cross tot het einde fit genoeg te blijven. Dit voorkomt fouten en ongelukken. Van een dressuurpaard is bekend dat deze tijdens een dressuurtraining zelden een hoge hartslag haalt. Om deze fit te krijgen kan het raadzaam zijn regelmatig een andere vorm van training aan te bieden.

Meten is weten

Diverse metingen, die ook in de dagelijkse training toe te passen zijn, kunnen helpen om paarden heel gericht fitter te krijgen. Dit kan niet alleen voorkomen dat een paard op het einde van een proef toch die balk krijgt, maar kan ook valpartijen, fouten of blessures voorkomen. 

Blessures ontstaan immers sneller bij een vermoeid en minder gecoördineerd paard. Tevens is er bij dit onderwerp aandacht voor de planning van een seizoen, het aantal wedstrijden, de opbouw en de optimale frequentie en duur van training per discipline en niveau.

Starten met deze opleiding?

Via onderstaande knop kun je ons een mail sturen en daarin aangeven dat je geïnteresseerd bent in de opleiding. Er is momenteel nog geen nieuwe startdatum bekend.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, cursussen en themadagen? Laat je email achter!