Nu beschikbaar! Onze nieuwe online training Fit to Compete!

Emailadres

info@bartelsinstituut.nl

Telefonisch contact

06 28 330 551

Voeding bij paarden

Een vierdaagse cursus door Anneke Hallebeek over voermanagement en voeding bij paarden

Gegeven door dé expert

Dr. Anneke Hallebeek

Leer correct voeren

Gerichter en effectiever

Paardenwelzijn voorop

Gezondheidsproblemen voorkomen

Voeding bij paarden heeft veel invloed op het functioneren, het welzijn en het presteren. Goed voeren doe je niet alleen met gevoel, maar met kennis van de voedingsmiddelen, het paard zelf en het voermanagement. Een rantsoenberekening geeft bovendien extra houvast bij het zo goed mogelijk voeren van een paard.

De meest complete cursus over paardenvoeding

Voor wie is deze cursus?

De cursus is gericht op de paardenprofessional, zoals dierenfysiotherapeuten,  osteopaten, goed opgeleide sportmasseurs , dierenartsen en andere professionals zoals pensionstalhouders, ruiters en trainers. Maar paardeneigenaren die het voeren van hun paard willen optimaliseren zullen deze cursus als zeer waardevol en bruikbaar ervaren.

5/5

“Super leerzame cursus, waarbij het geleerde goed toe te passen is in de praktijk. Heeft mij al veel inzicht gegeven in de voeding van mijn eigen paarden. Zeker ook toepasbaar in de praktijk bij mijn klanten. Zeer deskundige docent en goed verzorgde cursus, ook voor de inwendige mens. Hopelijk komt er een vervolg!”

Wendy Kooi

Osteopaat

Inhoud van de cursus voeding bij paarden

Deze cursus neemt de deelnemers mee in het functioneren van het spijsverteringssysteem, maar gaat ook in op de Body Condition Score, de voeding zelf en de prestaties die van het paard gevraagd worden.

Leren interpreteren

Deelnemers leren ruwvoeranalyses te ‘lezen’ en interpreteren en het zelfde geldt voor krachtvoeretiketten. Ze leren welke voedingsstoffen een paard daadwerkelijk nodig heeft, in welke verhouding en wat de verschillen zijn per discipline of op basis van de trainingsintensiteit. Ook zal worden ingegaan op  supplementen en een aantal veelvoorkomende problemen in het spijsverteringssysteem (zoals maagzweren).

Kritisch leren kijken

Deze vierdaagse cursus zal je als professional dan ook de mogelijkheid geven het voerbeleid van je eigen paarden of dat van klanten te optimaliseren. De cursus leert je kritisch te kijken naar het paard, naar het voer en het voeren of voermanagement.

Rantsoenberekeningen zijn onderdeel hiervan. Door op deze manier te werken zal dit leiden tot groter welzijn én betere prestaties van de betrokken paarden. Daarnaast leer je afwijkende reacties te herkennen en tijdig door te verwijzen naar een specialist waar nodig.

Eindopdracht 

Ter afsluiting maak je een opdracht inclusief rantsoen berekening die door Anneke Hallebeek beoordeeld zal worden en voorzien zal worden van feedback.

De cursus is verdeeld in 4 dagen met de volgende opbouw en inhoud:

  • Concept rantsoencontrole, waarbij wordt uitgegaan van de cirkel: paard-voedingsmiddel-voeren-paard
  • Voer opname en gedrag
  • Vertering
  • Energie voedermiddelen energie stofwisseling
  • Energie en sportpaarden
  • Energiebalans en Body Condition Score (BCS)
  • Gewicht paard
  • Mestcontrole
  • Ruwvoer: verschillende soorten, beoordelen, analyse
  • Gras: grasopname, grasgroei, invloed van bemesting en moment van maaien
  • Krachtvoer: diverse soorten en eigenschappen, voerlabels lezen
  • Energiewaarde en voedingsstoffen
  • Eiwitten en suikers
  • Zand
  • Zouten
  • Supplementen
  • Supplementen labels
  • Probiotica
  • Mineralen en sporenelementen
  • Voermanagement: tijden, volgorde, opslag
  • Huisvesting, voeding en gedrag
  • Rantsoenberekening met het CVB tabellenboek
  • Graslandbeheer
  • Darmflora
  • Voedingsgerelateerde aandoening zoals:
  • Maagzweren
  • PPID
  • Hoefbevangenheid
  • Insulineresistentie
  • Obesitas
  • Gewichtsbeheersing
  • Spierbevangenheid
  • Koliek

Leer beoordelen

Voedingsconditie, ruw- en krachtvoer en andere voedingsmiddelen

Correct interpreteren

Analyses, voerlabels en rantsoenberekeningen maken

Maak verantwoorde keuzes

Een passend en compleet rantsoen waarop een paard optimaal functioneert

Goed voermanagement

Wat is goed voermanagement is en hoe optimaliseer je dit

5/5

“Anneke is een kundige docent, met een nuchtere kijk op voeding. Helder verhaal. Essentiële kennis voor elke paardenhouder.”

Chris Bakker

Sportmasseur

5/5

“Zeer interessant en leuk, duidelijk en uitvoerig verteld. Eigenlijk een ‘must’ voor iedere paardenhouder.”

Karen Nijvelt

Grand Prix amazone / Stalmanager Belvedère

5/5

“Leerzaam en diepgaand. Mooi om te zien hoe alles met elkaar in verbinding staat. Ervaringen delen was heel fijn en super locatie.”

Bianca Lugenburg

Eigenaar pensionstal

Maak kennis met de docent

Dr. Anneke Hallebeek

Docent Anneke Hallebeek is dierenarts en promoveerde op het onderwerp paardenvoeding. Sindsdien houdt ze zich full time bezig met het geven van advies met betrekking tot voeding en voermanagement, het geven van educatie op dit gebied en het ontwikkelen van speciaal voeders.

Ze is de oprichtster van Bonpard paarden (speciaal)voeders en is de deskundige achter ‘Voedingsadviespaard’ en ‘Voedingsconsulentpaard’.

Ze is een van de weinige wetenschappelijk onderlegde paardenvoedingsexperts en stelt zich als voedingsexpert onafhankelijk op. 

Praktische zaken

Locatie en data

Locatie 

De cursus vindt plaats bij Stal Belvedere in Hoeven. Aanmelden voor 2024 is nu mogelijk. De data zijn 4 en 18 oktober en 8 en 22 november 2024.

Kosten

De kosten bedragen € 799,- euro incl. BTW (€ 660,33 excl. BTW). Wil jij er graag bij zijn dit najaar? Schrijf je dan op tijd in.

De kosten zijn inclusief cursusmap, notitieblok, de gehele dag koffie/thee, wat lekkers bij ontvangst, een uitgebreide luxe lunch en een bewijs van deelname.

Accreditaties

Accreditatie voor KNHS en NVFD wordt aangevraagd, andere accreditaties kunnen op verzoek worden aangevraagd.

Voor sportmasseurs die het in het paardenmassagenederland register staan levert deze cursus 40 punten op.

5/5

“Waardevol, praktisch en een eye-opener. Inzicht in rantsoenberekeningen en mooie aanvulling naast een massage. Smaakt naar meer!”

Georgette Klootwijk

Sportmasseur voor paarden

5/5

“Anneke heeft veel kennis en weet dit goed over te dragen. Er is nog veel winst te behalen op het gebied van paardenvoeding. Ga dit zeker gebruiken.”

Aike Kraaijenvanger

Osteopaat

5/5

“Vooral geleerd dat de kwaliteit + hoeveelheid ruwvoer het belangrijkste is. Anneke bracht het met veel humor en makkelijke taal. Voor iedreen begrijpbaar.”

Miranda Stoof

Cranio Sacraal therapeut

Wil je nog iets weten?

Veelgestelde vragen

Ja, bij iedere themadag krijg je een getekend bewijs van deelname waarop  jouw naam, het onderwerp van de dag, de datum, de docent en de locatie vermeld staan.

Ja, we vinden het fijn als er interactie is tussen de docent en de deelnemers. Uiteraard willen we ook het programma graag afwerken, dus als je veel vragen hebt kun je die eventueel ook nog na afloop stellen.

Dit is doorgaans niet het geval. We zetten onze themadagen graag zo op dat er een mooie balans is tussen theorie en praktijk én met veel interactie tussen de docent en de aanwezige cursisten. Dit is niet goed te combineren met een fijne online cursusdag. Wellicht dat in de toekomst bepaalde onderwerpen nog wel online zullen worden aangeboden.

Nee, helaas is dat niet mogelijk. We kiezen bewust voor een maximum aantal deelnemers en rekenen op basis van de kosten en het aantal deelnemers een bepaalde prijs voor de cursusdag.

We kiezen gerenommeerde docenten en houden de prijzen bewust lager dan in het bedrijfsleven. Last minute annuleringen kunnen we daarom niet restitueren. Lees onze algemene voorwaarden om te zien tot wanneer je kunt annuleren.

De cursusdag op een later moment doen zonder opnieuw te betalen kan helaas ook niet om dezelfde reden.

Wat WEL mogelijk is, is dat je iemand anders in jouw plaats laat deelnemen. Laat ons weten wie er in jouw plaats komt, dan zorgen wij dat deze persoon zijn of haar bewijs van deelname nog krijgt! Ook mag je uiteraard tegen betaling opnieuw inschrijven voor de cursusdag als je deze toch echt graag wilt volgen!

Ja, we voorzien je graag heel de dag van drinken (koffie, thee water), zoetigheden, fruit en halverwege de dag van een luxe lunch met verse soep, verse broodjes, diverse soorten beleg en vaak een salade of ander extraatje zoals een hartige plaattaart of iets anders. Ook melk en diverse sappen staan tijdens de lunch voor je klaar. Zo wordt je cursusdag een compleet dagje uit!

Ja, we serveren altijd een uitgebreide en luxe lunch, waarbij je veel keuze hebt. Er zijn ook diverse vegetarische voedingsmiddelen. Laat het ons vooraf wel even weten, dan houden we er zoveel mogelijk rekening mee.

We bieden bij de lunch altijd diverse mogelijkheden. De kans is groot dat daar iets bij zit wat geschikt voor je is.  We kunnen je echter niet garanderen dat de allergenen die jij wilt mijden niet in onze producten zitten. Neem bij twijfel dan ook zelf geschikte voeding mee.

We adviseren om stevige en veilige schoenen te dragen, evenals kleding die geschikt is om met paarden te werken.  Teenslippers of sandalen zijn bij contact met paarden verboden. Vermijd grote sierraden en zorg dat lang haar vastgemaakt kan worden. We verzoeken deelnemers ook om met schone (paarden)kleding te komen, die na het wassen nog niet in contact is geweest met andere paarden om de kans op eventuele besmetting op de cursuslocatie te minimaliseren.

Ja, dat kan! Mail naar admin@bartelsinstituut.nl en wij zetten je op de lijst. Graag ontvangen we je dan een volgende keer of zetten we je erbij als er iemand uitvalt.

Voor iedere cursusdag vragen we accreditatie- en/of licentiepunten aan bij de NVFD en de KNHS. Meestal worden deze ook toegekend. Of dit zo is kun je zien bij praktische zaken over de betreffende cursus. 

Voor Paarden Massage Nederland brengt deze cursusdag 10 punten op. Wil je je punten gebruiken voor een andere organisatie, laat ons dan weten wat daar voor nodig is, dan helpen we je daar graag mee. 

Vrijwel al onze docenten zijn wetenschappelijk opgeleid, waardoor accreditatie voor relevante beroepen of registers heel vaak goed mogelijk is. 

Ja, we maken een aantal foto’s, kleine stukjes video en geven graag een indruk van onze interessante cursusdagen op social media. Deze berichten kunnen ook gedeeld worden door deelnemers om te laten zien dat zij aanwezig waren en zich in dit onderwerp verdiept hebben.

Vind je het niet fijn om op beeld gezet te worden en/of jezelf terug te zien op social media? Geef het dan vooraf aan, dan houden we daar rekening mee!

Aan deelnemers vragen we ook elkaar op dat gebied te respecteren en een ander niet ongevraagd in beeld te brengen.

Wij vinden het prima als deelnemers foto’s en korte filmpjes maken voor eigen gebruik. Het is echter niet de bedoeling dat deelnemers lange stukken van de cursusdag op te nemen. 

We werken doorgaans met paarden van Stal Belvedère. Dit zijn veelal sportpaarden, variërend van net zadelmak tot Grand Prix niveau. Ook mogen we soms gebruik maken van enkele pensionpaarden. Alle paarden komen regelmatig in de hand en zijn netjes opgevoed, maar we vragen iedereen toch rustig, respectvol en verstandig met deze paarden om te gaan, het blijven immers dieren. Eventuele onbeleerde paarden bekijken we alleen op enige afstand.

In principe hanteren we een minimimleeftijd van 18 jaar. Ben je echter een serieuze jongere die al de nodige ervaring heeft met paarden en graag meer wil weten over dit specifieke onderwerp? Neem dan even contact met ons op. We juichen het toe als iemand al jong zich in paarden wil verdiepen. Wel is het fijn als de cursusdag voor jou ook goed te volgen is en je oplevert waar je op hoopt. Na overleg kunnen we besluiten dat de cursusdag voor jou al wel geschikt is!

Meld je nu aan voor de cursus voeding bij paarden

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, cursussen en themadagen? Laat je email achter!