Nu beschikbaar! Onze nieuwe online training Fit to Compete!

Emailadres

info@bartelsinstituut.nl

Telefonisch contact

06 28 330 551

Bartels Horse and Health Instituut

Bartels Horse & Health Instituut vindt zijn oorsprong in 2004. In dat jaar behaalde Gisella Bartels de beschermde en erkende titel dierenfysiotherapeut. Daarna startte Gisella met haar praktijk voor dierfysiotherapie, waarbinnen ze zich richtte op fysiotherapie voor paarden. Deze praktijk werd onder de naam Paardenfysiotherapeut.nl bekend.

Inmiddels is de praktijk omgedoopt van Paardenfysiotherapeut in Bartels Horse & Health Instituut. Hoewel fysiotherapie voor paarden nog altijd een grote rol speelt is het dienstenpakket inmiddels een stuk breder. Van het behandelen en ‘finetunen’ van sportpaarden middels fysiotherapie en chiropraxie tot trainings- en managementoptimalisatie. En van het verzorgen van themadagen, clinics en opleidingen tot het opzetten van online trainingen.

Gisella doet het niet alleen

Het team van Bartels Insituut

In de loop der jaren is er een fijn netwerk van ruiters, specialisten, trainers en vrijwilligers ontstaan waarmee Gisella Bartels en haar team samenwerken.

Naast Gisella Bartels houdt ook dierenfysiotherapeut Nicole Zomer zich bezig met fysiotherapie voor paarden binnen de praktijk. Daarnaast is er een administratief en organisatorisch ondersteuner bij de praktijk betrokken en wordt er bij de opleiding en themadagen gewerkt met diverse praktijktrainers en collega-dierenfysiotherapeuten. 

Zo werken we samen met dierenartsen, hoefsmeden, zadelpassers en voedingsdeskundigen. Gezamenlijk zorgen we voor een optimaal functionerend paard.

Je kunt bij ons terecht voor:

Opleiding tot sportmasseur

Gefundeerde opleiding met veel diepgang voor de paardenliefhebber die écht meer wil weten of professioneel aan de slag wil.

Cursussen op locatie

Vergroot je kennis door een cursus of opleiding op het gebied van paard en gezondheid.

Paardenfysiotherapie

Wij zetten fysiotherapie en chiropraxie in voor paarden om het bewegingsapparaat zo goed
mogelijk te laten functioneren.

De ontwikkeling van Bartels Instituut

Fysiotherapie en paardensport

Vanaf het begin was er binnen Bartels Instituut een sterke relatie tussen de dierfysiotherapie en de sport. Zelf beoefenen Gisella en haar partner Laurens de sport tot op hoog niveau. Ook onder de klanten bevindt zich een groot aantal professionele ruiters, waarvan enkelen tijdens diverse Olympiades mooie prestaties neer wisten te zetten.

Door fysiotherapie voor paarden, training en management te combineren werd en wordt het beste resultaat bereikt.

Later werd daar nog een belangrijke tak aan toegevoegd: educatie. Door ruiters , eigenaren en instructeurs te laten delen in de opgedane kennis is het nog beter mogelijk problemen vroegtijdig te herkennen en deze gericht aan te pakken.

“Bartels Horse & Health Instituut houdt zich bezig met de fysieke begeleiding van sportpaarden, de overdracht van essentiële kennis op dit gebied en het samenbrengen van deskundigen. Dit alles om sportpaarden ‘happy athletes’ te laten zijn.”

Focus op preventief onderzoeken en behandelen

Door het gehele lichaam geregeld te laten controleren en vroegtijdig aandachtspunten op te sporen kunnen grote problemen of blessures veelal voorkomen worden. Zo verschuift de focus van curatief naar preventief onderzoeken en behandelen.

Welzijn en prestaties gaan hand in hand

Wij geloven in een paardensport, waarin welzijn en prestaties hand in hand gaan. Een sport met optimaal getrainde happy athletes, die vrij zijn van beperkingen en ongemakken. Deze paarden zijn in staat alles uit hun talent en capaciteiten te halen en kunnen tot topprestaties komen.

Alle deskundigen samen voor het paard

Tenslotte werken in een ideale situatie alle deskundigen die betrokken zijn bij de begeleiding van een paard samen, waarbij naast de eigen doelen ook het gemeenschappelijk doel voor ogen wordt gehouden.

Delen van kennis over paarden

Het vergroten en delen van de kennis over paarden, hun gezondheid en behoeften vormt een essentieel onderdeel bij het verbeteren van het welzijn en prestaties.

Hoe verder met onze prachtige sport?

De toekomst van de paardensport

De paardensport ontwikkelt zich in een hoog tempo. Enerzijds zijn paarden zijn tot steeds grotere prestaties in staat, anderzijds worden de verschillen in de top steeds vaker bepaald door details. Dierwelzijn wordt een steeds belangrijker aspect. Zowel de fysieke als mentale gesteldheid van paarden krijgen terecht steeds meer aandacht.

In de paardensport horen ‘happy athletes’: paarden die goed in hun vel zitten en optimaal gebruik kunnen maken van hun talenten, hun capaciteiten. Zonder beperkt te worden door fysieke of mentale onbalans of disfunctioneren

Aandacht voor wervelkolom en management

Waar voorheen alleen benen en ingewanden aandacht kregen, krijgen nu ook andere delen van het lichaam, zoals wervelkolom, bekken, spieren en bijvoorbeeld kaakgewricht en gebit de aandacht die nodig is.

Behalve diergeneeskundige zorg spelen ook fysiotherapie voor paarden en chiropraxie hierin een belangrijke rol. Door het verhelpen van pijn, een blokkade of een bewegingsbeperking kan een paard doorgaans beduidend beter functioneren of herstellen.

De ruiters die dit alles erkennen en herkennen zijn de voorbeelden van deze tijd. Het diervriendelijke en nauwkeurig managen en trainen van paarden wordt meer en meer gewaardeerd.

Kennis en ervaring combineren

De kennis over het paardenlichaam en de mogelijkheden op het gebied van onderzoek en behandeling nemen nog steeds toe. Steeds meer paardeneigenaren, trainers en stalhouders zijn zich bewust van het belang van kennis.

Bartels Horse & Health Instituut heeft dit belang vroegtijdig onderkend en draagt middels clinics, cursusdagen en opleidingen al bijna 15 jaar sterk bij aan de verspreiding van kennis. De combinatie van ervaring en kennis is ideaal. Problemen en blessures kunnen vroegtijdig worden herkend. Training, behandeling of revalidatie van het paard kunnen bovendien zo afgestemd worden dat zowel prestaties als welzijn verbeteren.

Deskundigen specialiseren steeds meer op een specifiek gebied. Het blijft echter van belang breed te blijven kijken. Een paard en zijn omgeving in zijn geheel te monitoren. Door samenwerking wordt specialistische kennis gedeeld en samengevoegd en komen de verschillende disciplines samen tot een optimaal resultaat: een happy athlete, die al zijn talenten kan benutten.

Deze visie draagt sterk bij aan de missie van Bartels Instituut: door het behandelen van begeleiden van sportpaarden en door het delen van kennis bijdragen aan het welzijn en de prestaties van (sport)paarden.

Zelf bijdragen aan een Happy Athlete?

De paardensport verandert in een hoog tempo. Dierenwelzijn wordt steeds belangrijker. Door je paard goed te managen, blijft deze happy en gezond. 

Ontwikkel jezelf met onze opleidingen en (online) cursussen. Laat je email achter en blijf op de hoogte van ons aanbod.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, cursussen en themadagen? Laat je email achter!