Nu beschikbaar! Onze nieuwe online training Fit to Compete!

Emailadres

info@bartelsinstituut.nl

Telefonisch contact

06 28 330 551

Inspanningsfysiologie bij paarden

Een 3-daagse cursus over inspanningsfysiologie bij paarden inclusief hartslagmeting

Gegeven door dé expert

Carolien Munsters

Leer verantwoord trainen

Gerichter en effectiever

Paardenwelzijn voorop

Gezondheid en blessures voorkomen

In de paardensport neemt de training van paarden terecht een belangrijke plaats in. Als je een paard gericht fitter, sterker of beter belastbaar wilt maken is het belangrijk en praktisch om te weten wat er in een paardenlichaam gebeurt tijdens en na training. Hoe voorkom je blessures? En hoe kom je erachter of de beoogde training wel het gewenste effect heeft? Dat en meer komt in deze cursus aan bod.

De meest complete cursus over verantwoord trainen

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die de training en de gezondheid van paarden serieus neemt. Van dierenfysiotherapeuten, osteopaten, dierenartsen tot trainers en ruiters.

5/5

“De cursus inspanningsfysiologie heeft mij waardevolle nieuwe inzichten en kennis gebracht. Door het kunnen uitvoeren van een hartslagmeting en het kunnen interpreteren van de meetgegevens kan veel gerichter getraind worden.

Weten wat en hoe je traint is (mijn inziens) een must voor iedere ruiter/instructeur, maar ook voor dierenartsen en andere professionals. Daarnaast is deze cursus wetenschappelijk onderbouwd en bewezen. Kortom : onmisbare kennis om onze paarden sterker, fitter en heel te houden!” 

Dominique Nijssen

Inhoud van de cursus

Je doet kennis op die het trainen van paarden veel gerichter en effectiever maakt en blessures helpt voorkomen. Door training hoop je een paard fitter, sterker of soepeler te maken. In de praktijk blijkt echter dat ruiters en trainers, ondanks de goede intenties, vaak niet goed genoeg kunnen inschatten wat er precies in het paardenlichaam gebeurt tijdens en na trainingen én wat de effecten daarvan zijn.

Blessures

Als gevolg daarvan kunnen overtraining, ondertraining of zelfs blessures ontstaan. In de humane sport is al veel bekend over welke vorm van training welk resultaat heeft. In de paardensport is hierover ook steeds meer bruikbare kennis beschikbaar.

Reactie van het paardenlichaam op training

In deze cursus leer je hoe het paardenlichaam reageert op training en inspanning, welke fysiologische processen plaatsvinden en hoe wij daarop kunnen inspelen. Denk hierbij ook aan het gebruik van hartslagmeting en het inzetten van kennis op het gebied van thermoregulatie.

De cursus bestaat uit drie dagen, waarbij er een hele fijne combinatie van theorie en praktijk zal worden geboden.

Vergroot je inzicht

In trainingsfysiologie en thermoregulatie

Belang van metingen

Meten is weten

Hartslagmetingen

Uitvoeren en interpreteren

Maak verantwoorde keuzes

Train gerichter en effectiever

5/5

Zeer fijne praktisch bruikbare cursus met goede onderbouwing. Ook het stuk over thermoregulatie was een eye opener.

Vicky van Oosterhout

5/5

Het gebruik van een hartslagmeting geeft ontzettend veel inzicht in de training van een paard. Heef fijn uitgelegd door Carolien Munsters!

Sanne de Groot

5/5

Voor mijn springpaarden wilde ik gericht leren werken aan kracht, maar zeker ook blessures voorkomen. Deze cursus heeft me hele waardevolle handvatten gegeven.

Marc Nieuwenhuyze

Maak kennis met de docent

Equine Integration | Carolien Munsters

De cursus wordt  verzorgd vanuit Equine Integration van Carolien Munsters. Zij heeft een master als (medisch) bioloog, is inspanningsfysioloog en deed een PhD op dat gebied aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.

Carolien werkt veel met hartslagmeters en weet hoe ze de resultaten hiervan kan interpreteren én kan inzetten om effectiever en veiliger te trainen.

Drs. Sandra van Iwaarden is Carolien’s directe collega. Ze heeft ruime ervaring op dit gebied en heeft een master in Equine Science. Ze was bovendien een tijd docent aan de hogeschool van Hall Larenstein.

Praktische zaken

Locatie en data

Locatie 

De cursus vindt plaats bij Stal Belvedere in Hoeven.

Data

Mogelijk weer op de agenda in 2024. Zodra er een datum bekend is wordt deze gepubliceerd.

Tijden:

  • 13.30 uur ontvangst,
  • 14.00 uur aanvang
  • 20.00 uur afsluiting

Kosten

De kosten bedragen € 649,00 incl. btw ( € 536,36 excl. ) per persoon.

Inbegrepen zijn een reader, onbeperkt koffie en thee, zoetigheid, fruit en een maaltijd.
Aan het einde van de cursus krijgen de deelnemers een certificaat.

Accreditaties

Accreditatie voor KNHS en NVFD is verleend, andere accreditaties kunnen op verzoek worden aangevraagd.

Voor sportmasseurs die het in het paardenmassagenederland register staan levert deze cursus 30 punten op.

Wil je nog iets weten?

Veelgestelde vragen

Ja, bij iedere themadag krijg je een getekend bewijs van deelname waarop  jouw naam, het onderwerp van de dag, de datum, de docent en de locatie vermeld staan.

Ja, we vinden het fijn als er interactie is tussen de docent en de deelnemers. Uiteraard willen we ook het programma graag afwerken, dus als je veel vragen hebt kun je die eventueel ook nog na afloop stellen.

Dit is doorgaans niet het geval. We zetten onze themadagen graag zo op dat er een mooie balans is tussen theorie en praktijk én met veel interactie tussen de docent en de aanwezige cursisten. Dit is niet goed te combineren met een fijne online cursusdag. Wellicht dat in de toekomst bepaalde onderwerpen nog wel online zullen worden aangeboden.

Nee, helaas is dat niet mogelijk. We kiezen bewust voor een maximum aantal deelnemers en rekenen op basis van de kosten en het aantal deelnemers een bepaalde prijs voor de cursusdag.

We kiezen gerenommeerde docenten en houden de prijzen bewust lager dan in het bedrijfsleven. Last minute annuleringen kunnen we daarom niet restitueren. Lees onze algemene voorwaarden om te zien tot wanneer je kunt annuleren.

De cursusdag op een later moment doen zonder opnieuw te betalen kan helaas ook niet om dezelfde reden.

Wat WEL mogelijk is, is dat je iemand anders in jouw plaats laat deelnemen. Laat ons weten wie er in jouw plaats komt, dan zorgen wij dat deze persoon zijn of haar bewijs van deelname nog krijgt! Ook mag je uiteraard tegen betaling opnieuw inschrijven voor de cursusdag als je deze toch echt graag wilt volgen!

Ja, we voorzien je graag heel de dag van drinken (koffie, thee water), zoetigheden, fruit en halverwege de dag van een luxe lunch met verse soep, verse broodjes, diverse soorten beleg en vaak een salade of ander extraatje zoals een hartige plaattaart of iets anders. Ook melk en diverse sappen staan tijdens de lunch voor je klaar. Zo wordt je cursusdag een compleet dagje uit!

Ja, we serveren altijd een uitgebreide en luxe lunch, waarbij je veel keuze hebt. Er zijn ook diverse vegetarische voedingsmiddelen. Laat het ons vooraf wel even weten, dan houden we er zoveel mogelijk rekening mee.

We bieden bij de lunch altijd diverse mogelijkheden. De kans is groot dat daar iets bij zit wat geschikt voor je is.  We kunnen je echter niet garanderen dat de allergenen die jij wilt mijden niet in onze producten zitten. Neem bij twijfel dan ook zelf geschikte voeding mee.

We adviseren om stevige en veilige schoenen te dragen, evenals kleding die geschikt is om met paarden te werken.  Teenslippers of sandalen zijn bij contact met paarden verboden. Vermijd grote sierraden en zorg dat lang haar vastgemaakt kan worden. We verzoeken deelnemers ook om met schone (paarden)kleding te komen, die na het wassen nog niet in contact is geweest met andere paarden om de kans op eventuele besmetting op de cursuslocatie te minimaliseren.

Ja, dat kan! Mail naar admin@bartelsinstituut.nl en wij zetten je op de lijst. Graag ontvangen we je dan een volgende keer of zetten we je erbij als er iemand uitvalt.

Voor iedere cursusdag vragen we accreditatie- en/of licentiepunten aan bij de NVFD en de KNHS. Meestal worden deze ook toegekend. Of dit zo is kun je zien bij praktische zaken over de betreffende cursus. 

Voor Paarden Massage Nederland brengt deze cursusdag 10 punten op. Wil je je punten gebruiken voor een andere organisatie, laat ons dan weten wat daar voor nodig is, dan helpen we je daar graag mee. 

Vrijwel al onze docenten zijn wetenschappelijk opgeleid, waardoor accreditatie voor relevante beroepen of registers heel vaak goed mogelijk is. 

Ja, we maken een aantal foto’s, kleine stukjes video en geven graag een indruk van onze interessante cursusdagen op social media. Deze berichten kunnen ook gedeeld worden door deelnemers om te laten zien dat zij aanwezig waren en zich in dit onderwerp verdiept hebben.

Vind je het niet fijn om op beeld gezet te worden en/of jezelf terug te zien op social media? Geef het dan vooraf aan, dan houden we daar rekening mee!

Aan deelnemers vragen we ook elkaar op dat gebied te respecteren en een ander niet ongevraagd in beeld te brengen.

Wij vinden het prima als deelnemers foto’s en korte filmpjes maken voor eigen gebruik. Het is echter niet de bedoeling dat deelnemers lange stukken van de cursusdag op te nemen. 

We werken doorgaans met paarden van Stal Belvedère. Dit zijn veelal sportpaarden, variërend van net zadelmak tot Grand Prix niveau. Ook mogen we soms gebruik maken van enkele pensionpaarden. Alle paarden komen regelmatig in de hand en zijn netjes opgevoed, maar we vragen iedereen toch rustig, respectvol en verstandig met deze paarden om te gaan, het blijven immers dieren. Eventuele onbeleerde paarden bekijken we alleen op enige afstand.

In principe hanteren we een minimimleeftijd van 18 jaar. Ben je echter een serieuze jongere die al de nodige ervaring heeft met paarden en graag meer wil weten over dit specifieke onderwerp? Neem dan even contact met ons op. We juichen het toe als iemand al jong zich in paarden wil verdiepen. Wel is het fijn als de cursusdag voor jou ook goed te volgen is en je oplevert waar je op hoopt. Na overleg kunnen we besluiten dat de cursusdag voor jou al wel geschikt is!

Blijf op de hoogte

Meld je hieronder aan voor de wachtlijst en we houden je op de hoogte bij nieuwe data!

Houd mij op de hoogte

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van een nieuwe cursus of themadag of wanneer wij nieuwe data gepland hebben? Laat dan hier je e-mailadres achter. We mailen jou direct wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, cursussen en themadagen? Laat je email achter!