Nu beschikbaar! Onze nieuwe online training Fit to Compete!

Emailadres

info@bartelsinstituut.nl

Telefonisch contact

06 28 330 551

Fit to compete

Een complete online cursus over het optimaliseren van (sport)paardenwelzijn

Gegeven door dé expert

Gisella Bartels

Leer verantwoord trainen

Gerichter en effectiever

Paardenwelzijn voorop

Minder blessures, betere gezondheid

Een (sport)paard gezond houden doe je met een heel team. Samen met je dierenarts, fysiotherapeut, hoefsmid, zadelpasser en nog veel meer deskundigen zorg jij dat je paard zich topfit voelt. Maar jij als ruiter/amazone en verzorger bent de sleutelfiguur. Jíj bent dagelijks met je paard of paarden bezig. Alles wat jij leert zien, voelen en herkennen maakt écht het verschil. Je zult problemen en blessures vaker voor blijven, eerder herkennen en weet nog beter hoe je je paard dat kunt bieden wat hij of zij nodig heeft om zich topfit te voelen.

De meest complete online cursus het gezond houden en succesvol managen van je (sport)paard

Voor wie is deze online cursus?

De cursus is voor iedereen die zelf een nog grotere rol wil kunnen spelen bij het gezond houden van zijn paard. Van professionele sportruiters tot gedreven amateurs die meer willen kunnen en weten dan tot nu toe gebruikelijk is. Voor mensen die zich echt willen verdiepen in hun paard, maar wel direct met praktisch bruikbare tips en kennis aan de slag kunnen. Voor iedereen die blessures wil voorblijven en er alles aan wil doen om een paard optimaal te laten functioneren.

5/5

Ik vond het een hele leerzame cursus. Ik heb veel geleerd over de biomechanica, maar ook over het beoordelen van een paard. Je leert compleet anders naar een paard te kijken. 

Positief voor mij, maar nog veel beter voor mijn paard. Aanrader!

Inhoud van de cursus

De cursus bestaat uit 3 delen:

Deel 1

Observeren en afvoelen van een paard. Alle punten die belangrijk zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van je paard.

Deel 2

Beweging en beweeglijkheid. Paard in beweging observeren, mobiliteitstests en biomechanica

Deel 3

Training van paarden. Wat gebeurt er in het lichaam, trainingstips en herkennen van veelvoorkomende aandoeningen.

Inhoud per onderdeel

Gisella neemt je in 3 delen langs alle punten die relevant zijn bij het goed in de gaten houden van de ontwikkeling en gezondheid van je paard.

In deel 1 van de cursus leer je je paard door de ogen van een dierenfysiotherapeut te observeren. Daarnaast leer je het paard afvoelen en doe je kennis op die je iedere dag weer kunt gebruiken. Gisella neemt je mee langs alle punten die relevant zijn bij het goed in de gaten houden van de ontwikkeling en gezondheid van je paard.

Preventie door observeren 

Leer het zeer precies observeren van het paard en kleine of grote afwijkingen of veranderingen te kunnen waarnemen. Je leert hoe de bespiering zich hoort te ontwikkelen en waar er vaak problemen ontstaan. 

Maar je let ook op houding, belasting, overvullingen en andere zaken die iets kunnen zeggen over de gezondheid van het paard. Kleine veranderingen kunnen een voorbode zijn van ontwikkelingen in positieve richting, maar kunnen ook wijzen op het ontstaan van een probleem. Dat probeer je te herkennen en voor te zijn.

Paard afvoelen en palperen

Je leert zelf een paard grondig palperen of afvoelen. Een vaardigheid die je uiteindelijk onmisbaar zult gaan vinden. In combinatie met goede observaties kan dit je heel veel waardevolle informatie geven over je paard, die je zonder palpatie vaak zou missen. Zo leer je in een vroeg stadium positieve en negatieve veranderingen opmerken.  Denk aan het palperen van pezen, spieren en het testen op pijnlijkheid.

Anatomie van het paard

Kennis die je helpt het paard nog beter te begrijpen, trainen en verzorgen. Gisella legt onder andere uit hoe spiercontracties werken, hoe de wervelkolom is opgebouwd en functioneert, maar ook hoe een pees is opgebouwd en waarom het zo belangrijk is dat je peesblessures probeert te voorkomen en vroegtijdig herkent.

Deel 2 van de online cursus staat in het teken van beweging en beweeglijkheid.

Paard in beweging observeren

Je leert een paard in beweging observeren. Hierdoor zul je bijvoorbeeld verschillen in paslengte, verschillen in belasting en verschillen in symmetrie gaan waarnemen. Het helpt je in de gaten te houden of een paard gezond en functioneel beweegt en hoe hij zich ontwikkelt. 

Je zult in een eerder stadium eventuele onregelmatigheden herkennen. Je gaat geen diagnoses stellen, maar ontwikkelt een goed oog voor gezond lichaamsgebruik. 

Mobiliteitstests 

In dit deel leer je ook mobiliteitstests uit te voeren en te interpreteren. Deze kun je gebruiken om te testen hoe beweeglijk je paard is in een bepaald gebied, maar ook hoe de kwaliteit van deze beweging is of dat er ergens sprake kan zijn van een beperking. 

Biomechanica

Gisella neemt je ook mee in de biomechanica: de natuurlijke bewegingen die door het paardenlichaam kunnen worden gemaakt en hoe de diverse delen van het lichaam met elkaar in verbinding staan. Dit is kennis die ontzettend bruikbaar is in de training. Eigenlijk ieder paard verdient het dat zijn ruiter of amazone de basisprincipes hiervan begrijpt. Tijd dus om in beweging te komen en aan de slag te gaan met deel 2 van de cursus!

Deel 3 van de cursus maakt het geheel compleet. In dit deel gaan we in op de training van paarden. 

Ontwikkeling van het paardenlichaam 

Specifiek wordt uitgelegd wat er in het lichaam gebeurt bij een training aan de longe of onder het zadel. Zo gaan we in op de diverse gangen en op hoofd-halshoudingen. Het is geen cursus rijtechniek, maar een cursus die je kennis in inzichten geeft over wat er precies in het lichaam gebeurt. 

Veelvoorkomende problemen in de training

Gisella neemt je mee langs diverse veel voorkomende problemen in de training en hoe je deze kunt herkennen of voorkomen. Denk aan kantelen, opkrullen, moeite met verzamelen, paslengte verschillen en meer.  

Trainingstips 

Maar ook tips die in heel veel situaties bruikbaar zijn om het lichaam sterker of leniger te krijgen komen aan bod. Je leert als het ware door het paard heen te kijken en veel gerichter, verantwoorder en uiteindelijk ook fijner te trainen. We hebben ervaren dat deze kennis waardevol is voor iedereen die een paard traint. Van Grand Prix ruiter tot basissport ruiter. Het paard staat steeds centraal en jij leert op welke manier je de juiste spieren prikkelt, de juiste houding bepaalt en een functioneel lichaamsgebruik voor elkaar krijgt. 

Visueel in kaart gebracht 

Mét video’s van een beschilderd paard dat oefeningen op alle niveaus uitvoert. Ook in dit deel: diverse veel voorkomende aandoeningen met signalen om deze te herkennen en tips om hier mee om te gaan. Deze kennis maakt je een betere ruiter of amazone, maar leert je vooral tijdig de juiste keuzes voor je paard te maken. En dat komt zijn welzijn en prestaties alleen maar ten goede.

Onderwerpen waar je meer over gaat leren

Inzicht vergroten

Pijn, ongemak en beperkingen herkennen, liefst in een vroeg stadium

Blessures voorkomen

Je paard fit to compete houden

Kennis opdoen

Kennis opdoen die helpt om de gehele training van je paard te optimaliseren

Functioneel trainen

Beter, gerichter en effectiever trainen

5/5

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Naam klant

titel / stal

5/5

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Naam klant

titel / stal

5/5

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Naam klant

titel / stal

Maak kennis met de docent

Gisella Bartels

De cursus is gemaakt door Gisella Bartels van Bartels Horse & Health Instituut. Ze is opgeleid als (dier)fysiotherapeut en volgde een Master Bewegingswetenschappen en een opleiding chiropraxie voor paarden. Ze begon in 2004 fulltime als fysiotherapeut voor paarden, trainde haar eigen paard tot en met Zware Tour niveau en reed in de wedstrijdsport. Ze is via haar partner ook nauw betrokken bij de springsport. 

Gisella heeft inmiddels zo’n 20 jaar ervaring met de begeleiding van diverse topsportpaarden, waarvan een aantal wereldtitels, Europese titels en Olympische medailles wist te winnen. Daarnaast helpt Gisella nog altijd met veel plezier gedreven klanten uit de basissport verder met hun paard.

Het hele management rondom een sportpaard,  van training, tot huisvesting en veterinaire begeleiding heeft haar speciale interesse en kan een wereld van verschil maken. Ze verzorgt vanuit haar bedrijf Bartels Horse & Health Instituut sinds 2009 diverse goed aangeschreven (jaar)opleidingen, cursussen, lezingen en clinics, waarbij steeds de gezondheid van een (sport)paard centraal staat.

Start meteen met het beter managen van jouw paard

Start nu gelijk!

De kennis in deze cursus zou in de vorm van livedagen een waarde van minimaal € 2.000 vertegenwoordigen. We hebben deze cursus gecreëerd zodat deze kennis voor iedereen beschikbaar is. 

Gun je zelf en je paard deze kans en bespaar zelfs kosten door problemen te helpen voorkomen!

 • Deel 1 is nu online.
 • Deel 2 en 3 worden tegen de zomer van 2024 online geplaatst. 
 • Keuze: schaf nu de hele cursus aan met of alleen deel 1.

Sneak preview Fit to compete

0,00 Gratis preview
 • Kennismaking met deel 1
 • 4 weken toegang
 • Inloggegevens ontvang je direct

Fit to compete deel 1, 2 en 3

299,85 Eenmalig
 • Cadeau: gratis webinar over de hals (29 januari 2024)
 • Deel 1
 • Deel 2 (zomer 2024)
 • Deel 3 (zomer 2024)
 • Inloggegevens ontvang je direct

Fit to compete deel 1

99,95 Eenmalig
 • Cadeau: gratis webinar over de hals (29 januari 2024)
 • Deel 1
 • Inloggegevens ontvang je direct

Wil je nog iets weten?

Veelgestelde vragen

Je ontvang de inloggegevens meteen bij aankoop in een aparte email. 

Ja, ieder deel staat op zich en is op zichzelf staand bruikbaar en waardevol. De delen vullen elkaar wel aan en maken samen een heel compleet pakket waarmee je je paard nog beter kunt trainen en begeleiden.

 Ja, deze cursus is in de eerste plaats ontwikkeld voor mensen die al jaren met paarden bezig zijn. Wij hebben ervaring met een enorm diverse klanten groep en hebben ervaren welke kennis nog nodig was om de paardensport nog een stukje mooier te maken. Zelfs of juist voor professionals zullen in deze cursus diverse nieuwe en bruikbare tips zitten. In de online cursus bepaal je helemaal zelf welke video’s je wilt kijken en hoe vaak je ze terugkijkt.

Als je de cursus eenmaal gekocht hebt blijft deze in principe onbeperkt beschikbaar. In ieder geval zolang Bartels Horse & Health bestaat en online diensten aanbiedt. Je hebt dus ruim de tijd om de cursus te bekijken terug te kijken.

Het uitgangspunt van deze online cursus is dat jij als paardeneigenaar nog beter kunt zien en voelen hoe je paard zich van dag tot dag ontwikkelt. Zo zul je iedere kleine verandering, in positieve en in negatieve zin opmerken. Hierdoor trek je waar nodig eerder aan de bel, waardoor je problemen voorkomt. Ook kun je samen met de mensen om je heen nog beter in de gaten krijgt wat goed werkt voor jouw paard en wat niet. Jij zult het verschil gaan merken én gaan maken.

We bieden nog steeds diverse fysieke cursussen en opleidingen. De meeste daarvan sluiten ook heel mooi aan bij deze online cursus. Het is aan jou om te bepalen, of en zo ja,  welke combinatie je eventueel maakt. Kies je voor deze online cursus en kom je later een praktisch of nog uitgebreider vervolg doen (zoals de massageopleiding) of ga je juist de breedte in en kies je voor een aanvullend onderwerp zoals de cursus voeding? Een andere goede optie is onze BBB-clinic. Een leerzame live avond met ruimte voor vragen en discussie terwijl we beschilderde paarden onder het zadel rijden. Wil je ons eerst leren kennen? Kom dan eens naar deze leuke avond!

Ben jij ook fit to compete?

Start meteen online. 

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, cursussen en themadagen? Laat je email achter!