Nu beschikbaar! Onze nieuwe online training Fit to Compete!

Emailadres

info@bartelsinstituut.nl

Telefonisch contact

06 28 330 551

Fit to compete

De meest complete online cursus voor een gezond en fit (sport)paard

Gegeven door dé expert

Gisella Bartels

Leer verantwoord trainen

Gerichter en effectiever

Paardenwelzijn voorop

Minder blessures, betere gezondheid

Een gezond en fit paard. Dat is natuurlijk de wens van iedere paardeneigenaar. Helaas is dat nog niet altijd zo makkelijk en is de kans groot dat je je dikwijls zorgen maakt. Want laten we eerlijk zijn, paarden zijn nu eenmaal kwetsbare dieren. Je hebt vast weleens meegemaakt dat jouw paard met een dik been uit de stal kwam of zelfs geblesseerd raakte. Of misschien twijfel je of hij wel in staat is om zijn werk lichamelijk goed uit te voeren of loop je vast in de training.

Gelukkig kun jij zelf ontzettend veel voor de gezondheid van jouw paard betekenen. Waarschijnlijk veel meer dan je nu denkt. Blessures, pijn en ongemak kan je namelijk zelf voorkomen!

Een (sport)paard gezond houden doe je met een heel team. Samen met je dierenarts, fysiotherapeut, hoefsmid, zadelpasser en andere deskundigen zorg jij ervoor dat jouw paard zich topfit voelt. Maar wist je dat jij de sleutelfiguur bent in dit proces? Jij traint, bekijkt en poetst het paard iedere dag. Jij kent hem beter dan wie dan ook. En jij kunt zijn welzijn nog verder optimaliseren met de online cursus Fit to Compete!

Met Fit to Compete vergroot je jouw paardenkennis. Niet alleen in theorie, maar vooral in de praktijk. Stap voor stap leer je veel meer zien, voelen en herkennen bij jouw paard. Hierdoor registreer je eerder kleine veranderingen in zijn lichaam, bespiering en gedrag. 

Dat maakt het team van professionals zeker niet overbodig. Je zult wel merken dat die samenwerking nog intensiever én beter wordt. Dat komt doordat jij de signalen van jouw paard eerder ziet en opmerkt. Hierdoor zul je problemen en blessures vroegtijdig herkennen en vaker voorblijven. Tot slot leer je het paard nog beter managen en begrijp je precies wat hij nodig heeft om zich topfit te voelen.  

Gun jezelf én je paard deze leerzame ervaring!

De meest complete online cursus het gezond houden en succesvol managen van je (sport)paard

Voor wie is de online cursus Fit to Compete?

Wil je blessures voorblijven en er alles aan doen om jouw paard optimaal te laten functioneren? Dan past deze cursus perfect bij jou! Het maakt niet of je dressuur rijdt, springt of in een andere discipline actief bent. 

Fit to Compete biedt de handvatten die iedere ruiter nodig heeft. Ook als je geen wedstrijden rijdt, is deze cursus bijzonder waardevol.

5/5

Ik vond het een hele leerzame cursus. Ik heb veel geleerd over de biomechanica, maar ook over het beoordelen van een paard. Je leert compleet anders naar een paard te kijken. 

Positief voor mij, maar nog veel beter voor mijn paard. Aanrader!

Wat is de inhoud van de online cursus Fit to Compete?

De online cursus bestaat uit 3 delen:

Deel 1 | Observeren en afvoelen

Leer jouw paard observeren en palperen door de ogen van een fysiotherapeut. Stap voor stap legt Gisella Bartels uit welke punten belangrijk zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van het paard.

Deel 2 | Paard in beweging

In dit deel staan beweging en beweeglijkheid centraal. Je leert een paard in beweging observeren en mobiliteitstests uitvoeren en interpreteren. Ook gaan we in op de biomechanica.

Deel 3 | Paarden (preventief) trainen

Wat gebeurt er in het paardenlichaam tijdens een training? Wat zijn veelvoorkomende problemen? Je leert het in het derde deel. Ook deelt Gisella haar beste trainingstips.

Wat kun je van de cursus verwachten?

Wat ga je leren bij Fit to Compete?

Stap voor stap neemt Gisella je mee langs drie punten die relevant zijn bij het goed in de gaten houden van de ontwikkeling en gezondheid van je paard.

Wat ga je leren bij Fit to Compete?

Stap voor stap neemt Gisella je mee langs drie punten die relevant zijn bij het goed in de gaten houden van de ontwikkeling en gezondheid van je paard.

Inhoud van deel 1 Observeren en afvoelen (online)

Dit kan jij na deel 1 van de cursus:

Pees- en gewrichtsblessures komen vaak voor bij paarden. Regelmatig wordt gedacht dat dit pech is en dat een blessure plotseling ontstaat. Maar in veel gevallen gaat hier een heel voorstadium aan vooraf. Misschien is het paard nog niet duidelijk kreupel, maar er verandert al wel van alles in zijn lichaam. 

Door goed te observeren en palperen (afvoelen) kun je in dat stadium al merken dat er iets niet goed gaat. Als je tijdig en op de juiste manier ingrijpt, is de kans groot dat je paard na een paar weken weer goed functioneert. Mis je de signalen en train je door, dan riskeer je een forse pees- of gewrichtsblessure en alle ellende van dien.

Gelukkig is goed observeren en afvoelen te trainen. Jij kunt dit dus ook!

Wat ga je leren?
In deel 1 leer je jouw paard op de juiste manier observeren en palperen. Stap voor stap legt Gisella Bartels uit welke punten belangrijk zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van het paard.

Preventie door observeren
Leer kijken door de ogen van de dierenfysiotherapeut. Gisella legt in de video’s uit hoe je je paard zeer precies kunt observeren en hoe je kleine of grote afwijkingen of veranderingen kunt waarnemen. Je begrijpt hoe de bespiering zich hoort te ontwikkelen en waar er vaak problemen ontstaan.

Maar dat is niet alles. Je let ook op houding, belasting, overvullingen en andere zaken die iets kunnen zeggen over de gezondheid van het paard. Kleine veranderingen kunnen een voorbode zijn van ontwikkelingen in positieve richting, maar kunnen ook wijzen op het ontstaan van een probleem. Dat leer je herkennen en voor te zijn.

Paard afvoelen en palperen
Gisella demonstreert uitgebreid hoe je zelf een paard kunt palperen en afvoelen. Denk aan het palperen van pezen, spieren en het testen op pijnlijkheid. Dit is een onmisbare vaardigheid, die in combinatie met goede observaties, ontzettend waardevol is. Het levert informatie op die je zonder palpatie vaak zou missen. Zo leer je in een vroeg stadium positieve en negatieve veranderingen opmerken.

Anatomie van het paard
De anatomie van het paard mag niet ontbreken! Met deze kennis leer je jouw paard nog beter begrijpen, trainen en verzorgen. Gisella laat onder meer zien hoe spiercontracties werken. Ook demonstreert ze hoe de wervelkolom is opgebouwd en functioneert. Daarnaast ontdek je hoe een pees er van binnen uitziet en waarom het zo belangrijk is dat je peesblessures vroegtijdig herkent en voorkomt. 

Inhoud van deel 2 Paard in beweging (online)

Dit kan jij na deel 2 van de cursus:

Je paard lijkt wat stijf uit de wei te komen en beweegt onder het zadel niet zoals hij normaal gesproken doet. Hij is niet kreupel, maar loopt ook niet lekker. Waardoor het komt, is je niet helemaal duidelijk. Je vermoedt dat het vanuit zijn achterhand komt, maar weet dit niet zeker. Ook twijfel je heel erg of hij nu zijn linker achterbeen of rechter achterbeen ontziet. En moet je nu doorrijden of niet?

Wat ga je leren?
Na afloop van deel 2 van Fit to Compete kun je zulke situaties beter beoordelen. Je hebt de juiste kennis in huis om je paard zelf fit en gezond te houden. Je zult beter begrijpen hoe het lichaam van een paard functioneert en – door de combinatie met de kennis vanuit deel 1 – herken je eventuele onregelmatigheden in een eerder stadium. Hierdoor maak je betere en bewustere keuzes voor je paard en handel je een zelfverzekerder.  


In deel 2 van de cursus staan beweging en bewegelijkheid centraal. Je leert een paard in beweging observeren. Ook ga je mobiliteitstests uitvoeren en interpreteren. Daarnaast vertelt Gisella je alles over biomechanica.


Paard in beweging observeren
Wat gebeurt er eigenlijk met de hals, rug, bekken en benen van het paard als hij stap, draaft of galoppeert? In deel 2 leer je het paard in beweging observeren. Hierdoor zul je bijvoorbeeld verschillen in paslengte, verschillen in belasting en verschillen in symmetrie gaan zien. Het helpt je in de gaten te houden of een paard gezond en functioneel beweegt en hoe hij zich ontwikkelt. 

Deze module vervangt het team van deskundigen rondom jouw paard niet. Je gaat geen diagnoses stellen, maar ontwikkelt een goed oog voor gezond lichaamsgebruik. 

Mobiliteitstests 
In dit deel ga je ook mobiliteitstests uitvoeren en interpreteren. Deze kun je gebruiken om te testen hoe beweeglijk je paard is in een bepaald gebied. Je leert ook hoe de kwaliteit van deze beweging is en of er ergens sprake is van een beperking. 

Biomechanica
Hoe gebruikt een paard zijn lijf en hoe beweegt hij? Wat kan hij aan en wat niet? Hoe zou hij idealiter moeten bewegen? Gisella neemt je in deel 2 mee in de biomechanica: de natuurlijke bewegingen die door het paardenlichaam kunnen worden gemaakt en hoe de diverse delen van het lichaam met elkaar in verbinding staan. Deze kennis is ontzettend bruikbaar in je training! Ieder paard verdient het eigenlijk dat zijn ruiter of amazone de basisprincipes hiervan begrijpt. Tijd dus om in beweging te komen en te starten met deel 2 van de cursus!

Inhoud van deel 3 Paarden (preventief) trainen (najaar 2024)

Dit kan jij na deel 3 van de cursus:

Je hebt na deel 1 en deel 2 al veel basiskennis op zak, maar deel 3 maakt deze online cursus pas echt compleet! In dit deel vertelt Gisella uitgebreid over de training van paarden. 

Wat ga je leren?
Als ruiter wil je het beste voor je paard. Je ziet graag dat hij zich op een positieve manier ontwikkelt. Niet alleen in de omgang, maar ook op het gebied van training. In deel 3 gaan we hier dieper op in. Heeft jouw paard een correcte, functionele houding onder het zadel? Is hij symmetrisch? En ontwikkelt zijn bespiering op de juiste manier? Dit én nog veel meer dingen, leer je in deel 3 van Fit to Compete.

Ontwikkeling van het paardenlichaam 
In de trainingsvideo’s legt Gisella zeer specifiek uit wat er in het paardenlichaam gebeurt bij een training aan de longe of onder het zadel. Ze gaat in op de gangen en de hoofd-halshoudingen. Het is geen cursus rijtechniek, maar een cursus die je kennis in inzichten geeft over wat er precies in het lichaam gebeurt. 

Veelvoorkomende problemen in de training
Kantelen, opkrullen, moeite met verzamelen, paslengte verschillen en meer. Dit zijn enkele voorbeelden van veelvoorkomende problemen in de training. Gisella vertelt je hier meer over in de video’s en legt uit hoe je deze problemen kunt herkennen en voorkomen.

Trainingstips 
Je krijgt praktische tips die in heel veel situaties bruikbaar zijn om het paardenlichaam sterker of leniger te maken. Je leert als het ware door het paard heen te kijken en veel gerichter, verantwoorder en uiteindelijk fijner te trainen. Deze kennis is waardevol voor iedereen die een paard traint: van Grand Prix ruiter tot basissportruiter, ongeacht de discipline waarin je actief bent. Het paard staat steeds centraal en jij leert op welke manier je de juiste spieren prikkelt, de juiste houding bepaalt en een functioneel lichaamsgebruik voor elkaar krijgt. 

Visueel in kaart gebracht 
Ook in dit deel: praktische video’s waarin een beschilderd paard oefeningen op alle niveaus uitvoert.

Daarnaast behandelt Gisella diverse veel voorkomende aandoeningen met signalen om deze te herkennen en tips om hier mee om te gaan.

De kennis uit deel 3 maakt je een betere ruiter of amazone, maar leert je vooral tijdig de juiste keuzes te maken voor je paard. Je wordt steeds zelfbewuster en ziet wanneer jouw paard er klaar voor is om meer te doen, of juist gas terug te nemen. Het paard kan er hierdoor op vertrouwen dat je alleen van hem vraagt wat hij aankan. Dat versterkt jullie band en het onderlinge vertrouwen en komt zijn welzijn en prestaties alleen maar ten goede.

Dit kan jij na de complete cursus:

Onderwerpen waarin jij je gaat verdiepen:

Inzicht vergroten

Pijn, ongemak en beperkingen herkennen, liefst in een vroeg stadium

Blessures voorkomen

Je paard fit to compete houden

Kennis opdoen

Kennis opdoen die helpt om de gehele training van je paard te optimaliseren

Functioneel trainen

Beter, gerichter en effectiever trainen

5/5

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Naam klant

titel / stal

5/5

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Naam klant

titel / stal

5/5

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Naam klant

titel / stal

Maak kennis met de docent

Over Gisella Bartels

Je leert in deze cursus van dé expert op dit gebied. Met meer dan twintig jaar ervaring in paardenfysiotherapie weet dressuuramazone Gisella Bartels van Bartels Horse & Health Instituut precies hoe het paardenlijf werkt en hoe jouw paard fit wordt, en blijft!

Gisella is opgeleid als (dier)fysiotherapeut, volgde een Master Bewegingswetenschappen en de opleiding chiropraxie voor paarden. Ze begon in 2004 fulltime als fysiotherapeut voor paarden, trainde haar eigen paard tot en met Zware Tour niveau en reed actief in de wedstrijdsport. Via haar partner is ze ook nauw betrokken bij de springsport.

Al ruim twintig jaar begeleidt Gisella diverse topsportpaarden, waarvan een aantal wereldtitels, Europese titels en Olympische medailles wonnen. Daarnaast helpt ze nog altijd met veel plezier klanten uit de basissport.

Om haar kennis te delen begon Gisella vijftien jaar geleden met fysieke cursussen en opleidingen. Bij Bartels Horse & Health Instituut kun je terecht voor diverse goed aangeschreven (jaar)opleidingen, cursussen, lezingen en clinics. Daarbij staat steeds de gezondheid van een (sport)paard centraal.

Gisella: “Met Fit to Compete wil ik graag zoveel mogelijk van mijn kennis beschikbaar stellen voor paardenliefhebbers, want niet iedereen heeft de tijd of financiële middelen om een fysieke opleiding te volgen. Met Fit to Compete krijgt iedere eigenaar, trainer of ruiter de kans om laagdrempelig en betaalbaar het welzijn van zijn (sport)paard te optimaliseren. Als je leert waar je op moet letten, kun je je paard zo enorm veel helpen en pijn, blessures en ellende voorblijven. Dat gun ik ieder paard!”

Start nu met Fit to Compete!

De kennis in deze cursus zou in de vorm van livedagen een waarde van minimaal € 2.000 vertegenwoordigen. We hebben deze cursus gecreëerd zodat deze kennis voor iedereen beschikbaar is. 

Gun je zelf en je paard deze kans en bespaar zelfs kosten door problemen te helpen voorkomen!

 • Deel 1 is nu online.
 • Deel 2 is nu online. 
 • Deel 3 komt in het najaar van 2024 online 

Je kunt de modules apart aanschaffen of de gehele cursus in één keer. 

Sneak preview Fit to compete

0,00 Gratis preview
 • Kennismaking met deel 1
 • 4 weken toegang
 • Inloggegevens ontvang je direct

Fit to compete deel 1, 2 en 3

299.85
199,95 Eenmalig
 • Deel 1 online
 • Deel 2 online
 • Deel 3 (najaar 2024)
 • Inloggegevens ontvang je direct
Beste koop

Fit to compete deel 1

99,95 Eenmalig
 • Deel 1
 • Inloggegevens ontvang je direct

Fit to compete deel 2

99,95 Eenmalig
 • Deel 2
 • Inloggegevens ontvang je direct

Wil je nog iets weten?

Veelgestelde vragen over Fit to Compete

Je ontvang de inloggegevens meteen bij aankoop in een aparte email. Je kunt dus direct aan de slag met cursus!

Ja, ieder deel staat op zich en is op zichzelf staand bruikbaar en waardevol. De delen vullen elkaar wel aan en maken samen een heel compleet pakket waarmee je je paard nog beter kunt trainen en begeleiden.

Zeker! Deze cursus is in de eerste plaats ontwikkeld voor mensen die al jaren met paarden bezig zijn. Wij hebben ervaring met een enorm diverse klantengroep en hebben ervaren welke kennis nodig is om de paardensport nog een stukje mooier te maken. Zelfs – of juist voor – professionals zitten in deze cursus diverse nieuwe en bruikbare tips.
In de online cursus bepaal je zelf welke video’s je wilt kijken en hoe vaak je ze terugkijkt.

Als je de cursus eenmaal gekocht hebt, blijft deze onbeperkt beschikbaar. In ieder geval zolang Bartels Horse & Health bestaat en online diensten aanbiedt. Je hebt dus ruim de tijd om de cursus te bekijken en terug te kijken wanneer jij dat wilt.

Het uitgangspunt van deze online cursus is dat jij als paardeneigenaar nog beter kunt zien en voelen hoe je paard zich van dag tot dag ontwikkelt. Je zult iedere kleine verandering, in positieve en negatieve zin, opmerken. Hierdoor leer je eerder aan de bel te trekken en voorkom je problemen. Samen met de professionals om je heen, krijg je nog beter in de gaten wat voor jouw paard werkt en wat niet. Jij zult het verschil gaan merken én gaan maken.

Ben je nog niet uitgeleerd na deze online cursus? Leuk! Wij bieden namelijk ook diverse interessante fysieke cursussen en opleidingen. De meeste daarvan sluiten heel mooi aan bij deze online cursus.

Er zijn verschillende opties. Kies je voor deze online cursus en kom je later een praktisch of nog uitgebreider vervolg doen (zoals de massageopleiding) of ga je juist de breedte in en kies je voor een aanvullend onderwerp zoals de cursus voeding? Een andere goede optie is onze BBB-clinic. Dat is een leerzame live avond met ruimte voor vragen en discussie, terwijl we beschilderde paarden onder het zadel rijden.

Bekijk hier ons cursusaanbod.

Alle voordelen op een rij:

Ben je ook Fit to Compete?

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, cursussen en themadagen? Laat je email achter!