Nu beschikbaar! Onze nieuwe online training Fit to Compete!

Emailadres

info@bartelsinstituut.nl

Telefonisch contact

06 28 330 551

BBB-clinic met beschilderd paard

Trainen op basis van anatomie en biomechanica

Gegeven door experts

Gisella Bartels & Karen Nijvelt

Leer verantwoord trainen

Gerichter en effectiever

Paardenwelzijn voorop

Gezondheid en blessures voorkomen

Om een paard goed te kunnen trainen is het erg prettig om inzicht te hebben in anatomie en biomechanica. Deze clinic is bedoeld om hier op een fijne manier inzicht in te krijgen. Door de lezing en de clinic met een beschilderd paard onder het zadel wordt heel duidelijk wat er in het paardenlichaam gebeurt en hoe je dat inzicht kunt gebruiken in de dagelijkse training.

Een aansprekende clinic die inz

Voor wie is deze cursus?

Deze clinic is een echte eye opener voor iedereen die paarden rijdt of traint. Ook voor juryleden zijn de inzichten heel waardevol. De basis van het verhaal is dressuurmatig, maar de inzichten zijn voor paardensporters uit alle disciplines toepasbaar. 

Ook sportmasseurs voor paarden en diverse soorten therapeuten kunnen deze clinic gebruiken om hun werk nog beter te vertalen naar de training onder het zadel.

5/5

Super interessant om tegelijkertijd een paard van zowel de buitenkant als de binnenkant te zien. Vakkundig geschilderd en toffe combinaties. Duidelijke uitleg en leuk om samen met stalgenoten te volgen. 

Hilda Jensen

Inhoud van de cursus

Deze clinic kan je echt inspireren en motiveren om de training van je paard nóg beter te doen. Trainen op basis van anatomie en biomechanica staat in deze clinic centraal. Het bijzondere zit hem in de combinatie van de uitleg van de werking van het bewegingsapparaat van het paard en de schilderingen die dat ook gelijk zichtbaar maken. Je kunt zíen wat er in het paardenlichaam gebeurt.

Trainen met beschilderd paard

Tijdens deze clinic wordt namelijk een geheel beschilderd paard onder het zadel getraind. Aan de ene kant staat het skelet erop, aan de andere zijde de spieren. Dit geeft direct inzicht in de werking en beweging van het skelet en de spieren. Bij de BBB-clinic legt dierenfysiotherapeut en Lichte Tour amazone Gisella uit wat het effect is van de diverse dressuuroefeningen, maar ook hoe je heel doelgericht bepaalde delen van het lichaam kunt trainen. Anatomie en biomechanica zijn niet langer moeilijk of ongrijpbaar maar interessant en praktisch bruikbaar.

Problemen aanpakken

Hoe pak je het aan als je paard moeite heeft met schouderbinnenwaarts of juist moeilijk terugspringt? Waarom werkt het voor de ontwikkeling van het lichaam averechts als je een paard aan de sterke kant vasthoudt? Maar ook: hoe houd je de wervelkolom soepel en hoe train je je paard zo dat hij een mooie hals of gespierde achterhand krijgt?

Duur en inhoud clinic

De clinic duurt circa 3 uur en begint met ruim een uur theorie aan de hand van een PowerPoint presentatie. Daarna volgen 3 paarden in de baan, waarbij wordt begonnen met het jongste paard en afgesloten wordt met het hoogst opgeleide paard. Zo wordt de opbouw getoond van groen naar vergevorderd , waarbij het gezonde lichaamsgebruik en de goede ontwikkeling van het paard steeds voorop staan.

Naast dressuurpaarden zijn bij deze clinic ook al springpaarden en reining- en pleasurepaarden aan bod gekomen. Dressuurmatig trainen op basis van anatomie en biomechanica blijkt steeds weer de basis voor iedere discipline.

Vergroot je inzicht

In trainingsfysiologie en biomechanica

Samenwerking spieren en botten

Hoe delen van het lichaam elkaar beïnvloeden

Ga bewuster trainen

Wat is biomechanisch wel en niet mogelijk

Maak verantwoorde keuzes

Train gerichter en effectiever

5/5

Nooit geweten dat een paard zoveel verschillende spieren en botten gebruikt tijdens de training. Eye opener!

Stan Helder

5/5

Interessante clinic om samen met stalgenoten te volgen. Veel stof tot napraten en meteen toe te passen in mijn eigen training. 

Malene Sneiders

5/5

De combinatie van de uitleg van Gisella met het heel vriendelijk voorstellen van het paard door Karen is een genot om naar te luisteren en te kijken. Super! 

Eefje Janssen

Maak kennis met de docenten

Gisella Bartels en Karen Nijvelt

Gisella Bartels is al 35 jaar bezig met en betrokken bij de paardensport. Ze is opgeleid tot humaan fysiotherapeut en dierenfysiotherapeut en volgde een Master Bewegingswetenschappen. Daarnaast deed ze een opleiding tot chiropractor voor paarden en kwam uit in de sport t/m intermediaire I.

Voor deze clinic werkt Gisella inmiddels al jaren samen met Grand Prix amazone Karen Nijvelt. Zij runt samen met haar man Stal Belvedère in Hoeven, waar ze paarden opleiden van onbeleerd tot Grand Prix niveau.

Praktische zaken

Locatie en data

Locatie 

De cursus vindt plaats bij Stal Belvedere in Hoeven

Data

Vrijdag 19 april 2024

Tijden:

  • 19.00 uur ontvangst,
  • 19.30 uur aanvang
  • 22.00 uur afsluiting

Kosten

De kosten bedragen € 40,00 incl. BTW per persoon.

Inbegrepen zijn koffie en thee. 
Aan het einde van de cursus krijgen de deelnemers een certificaat.

Accreditaties

Accreditatie voor KNHS en NVFD is verleend, andere accreditaties kunnen op verzoek worden aangevraagd.

Wil je nog iets weten?

Veelgestelde vragen

Ja, bij iedere themadag krijg je een getekend bewijs van deelname waarop  jouw naam, het onderwerp van de dag, de datum, de docent en de locatie vermeld staan.

Ja, we vinden het fijn als er interactie is tussen de docent en de deelnemers. Uiteraard willen we ook het programma graag afwerken, dus als je veel vragen hebt kun je die eventueel ook nog na afloop stellen.

Dit is doorgaans niet het geval. We zetten onze themadagen graag zo op dat er een mooie balans is tussen theorie en praktijk én met veel interactie tussen de docent en de aanwezige cursisten. Dit is niet goed te combineren met een fijne online cursusdag. Wellicht dat in de toekomst bepaalde onderwerpen nog wel online zullen worden aangeboden.

Nee, helaas is dat niet mogelijk. We kiezen bewust voor een maximum aantal deelnemers en rekenen op basis van de kosten en het aantal deelnemers een bepaalde prijs voor de cursusdag.

We kiezen gerenommeerde docenten en houden de prijzen bewust lager dan in het bedrijfsleven. Last minute annuleringen kunnen we daarom niet restitueren. Lees onze algemene voorwaarden om te zien tot wanneer je kunt annuleren.

De cursusdag op een later moment doen zonder opnieuw te betalen kan helaas ook niet om dezelfde reden.

Wat WEL mogelijk is, is dat je iemand anders in jouw plaats laat deelnemen. Laat ons weten wie er in jouw plaats komt, dan zorgen wij dat deze persoon zijn of haar bewijs van deelname nog krijgt! Ook mag je uiteraard tegen betaling opnieuw inschrijven voor de cursusdag als je deze toch echt graag wilt volgen!

Ja, we voorzien je graag heel de dag van drinken (koffie, thee water), zoetigheden, fruit en halverwege de dag van een luxe lunch met verse soep, verse broodjes, diverse soorten beleg en vaak een salade of ander extraatje zoals een hartige plaattaart of iets anders. Ook melk en diverse sappen staan tijdens de lunch voor je klaar. Zo wordt je cursusdag een compleet dagje uit!

Ja, we serveren altijd een uitgebreide en luxe lunch, waarbij je veel keuze hebt. Er zijn ook diverse vegetarische voedingsmiddelen. Laat het ons vooraf wel even weten, dan houden we er zoveel mogelijk rekening mee.

We bieden bij de lunch altijd diverse mogelijkheden. De kans is groot dat daar iets bij zit wat geschikt voor je is.  We kunnen je echter niet garanderen dat de allergenen die jij wilt mijden niet in onze producten zitten. Neem bij twijfel dan ook zelf geschikte voeding mee.

We adviseren om stevige en veilige schoenen te dragen, evenals kleding die geschikt is om met paarden te werken.  Teenslippers of sandalen zijn bij contact met paarden verboden. Vermijd grote sierraden en zorg dat lang haar vastgemaakt kan worden. We verzoeken deelnemers ook om met schone (paarden)kleding te komen, die na het wassen nog niet in contact is geweest met andere paarden om de kans op eventuele besmetting op de cursuslocatie te minimaliseren.

Ja, dat kan! Mail naar admin@bartelsinstituut.nl en wij zetten je op de lijst. Graag ontvangen we je dan een volgende keer of zetten we je erbij als er iemand uitvalt.

Voor iedere cursusdag vragen we accreditatie- en/of licentiepunten aan bij de NVFD en de KNHS. Meestal worden deze ook toegekend. Of dit zo is kun je zien bij praktische zaken over de betreffende cursus. 

Voor Paarden Massage Nederland brengt deze cursusdag 10 punten op. Wil je je punten gebruiken voor een andere organisatie, laat ons dan weten wat daar voor nodig is, dan helpen we je daar graag mee. 

Vrijwel al onze docenten zijn wetenschappelijk opgeleid, waardoor accreditatie voor relevante beroepen of registers heel vaak goed mogelijk is. 

Ja, we maken een aantal foto’s, kleine stukjes video en geven graag een indruk van onze interessante cursusdagen op social media. Deze berichten kunnen ook gedeeld worden door deelnemers om te laten zien dat zij aanwezig waren en zich in dit onderwerp verdiept hebben.

Vind je het niet fijn om op beeld gezet te worden en/of jezelf terug te zien op social media? Geef het dan vooraf aan, dan houden we daar rekening mee!

Aan deelnemers vragen we ook elkaar op dat gebied te respecteren en een ander niet ongevraagd in beeld te brengen.

Wij vinden het prima als deelnemers foto’s en korte filmpjes maken voor eigen gebruik. Het is echter niet de bedoeling dat deelnemers lange stukken van de cursusdag op te nemen. 

We werken doorgaans met paarden van Stal Belvedère. Dit zijn veelal sportpaarden, variërend van net zadelmak tot Grand Prix niveau. Ook mogen we soms gebruik maken van enkele pensionpaarden. Alle paarden komen regelmatig in de hand en zijn netjes opgevoed, maar we vragen iedereen toch rustig, respectvol en verstandig met deze paarden om te gaan, het blijven immers dieren. Eventuele onbeleerde paarden bekijken we alleen op enige afstand.

In principe hanteren we een minimimleeftijd van 18 jaar. Ben je echter een serieuze jongere die al de nodige ervaring heeft met paarden en graag meer wil weten over dit specifieke onderwerp? Neem dan even contact met ons op. We juichen het toe als iemand al jong zich in paarden wil verdiepen. Wel is het fijn als de cursusdag voor jou ook goed te volgen is en je oplevert waar je op hoopt. Na overleg kunnen we besluiten dat de cursusdag voor jou al wel geschikt is!

Doe mee op 19 april 2024

Er zijn slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar om de clinic zo persoonlijk te houden. Wacht daarom niet te lang met het aanschaffen van een toegangsticket. 

Ja, ik wil op de hoogte blijven!

Wil je op de hoogte blijven van onze opleidingen, cursussen en themadagen? Laat je email achter!