Inhoud opleiding sportmasseur
Home » Jaaropleidingen » Opleiding sportmasseur voor paarden » Inhoud opleiding
Opbouw van de opleiding
De opleiding is verdeeld over 4 modules. Alle modules bestaan uit 4 lesdagen van 9.30 tot 16.30u. De cursusdagen worden zoveel mogelijk in clusters van 2 dagen aangeboden. Module 1 t/m 3 bestaan uit gemiddeld 50% theorie en 50% praktijk, module 4 bestaat vrijwel geheel uit praktijklessen.
Naast deze cursusdagen behoort een themadag anatomie in de snijzaal op de faculteit Utrecht tot het programma, evenals een speciale oefenmiddag na het theorie examen. Het totale aantal lesdagen bedraagt 17,5 lesdag en twee stage -dagdelen.
De totale opleiding beslaat circa 1 jaar en wordt afgesloten met een drietal examens. De theorie neemt een ochtend in beslag, de praktijkexamens nemen enkele uren op de praktijk- examendag in beslag. Het verslag dient thuis gemaakt te worden.
Module 1: anatomie en skelet
De eerste module geeft de cursist de basiskennis en vaardigheden die nodig zijn om een paard te kunnen beoordelen op stand, te kunnen palperen en om basismassagetechnieken toe te passen ter ontspanning en preventie. De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Anatomie spieren en skelet
- Fysiologie, waaronder spierleer
- Inspectie en palpatie
- Basismassagetechnieken en achtergrondkennis
Wat leer je?
In module leert de cursist eerst een paard goed te inspecteren. Er wordt gekeken naar de conformatie van een paard, maar ook naar houding, bespiering en symmetrie. Tegelijkertijd wordt begonnen met kennis over anatomie van spieren en skelet en met fysiologie. Hierbij worden de Latijnse benamingen gebruikt die ook in professionele literatuur gangbaar zijn.
De cursist leer spieren en botstructuren te herkennen en benoemen en gaat aan de slag met palpatie van een paard. Net als bij de inspectie wordt hierbij een vaste structuur gebruikt zodat niks gemist wordt. Cursisten leren pijn, spierspanning, zwelling, littekens en veranderingen in temperatuur te voelen. Alle bevindingen worden in vaktaal verwoord.
In deze module wordt er ook ingegaan op de diverse fysiologische processen in het paardenlichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe een spier is opgebouwd en functioneert.
Ook komt aan bod welke wetenschappelijke bewijzen er zijn voor massage en hoe de werking van massage fysiologisch verklaard kan worden. Alle theorie is bruikbaar in de praktijk doordat de cursist weet, begrijpt en kan uitleggen wat er in het paardenlichaam gebeurt.
De massage technieken uit deze module zijn geschikt voor preventieve en ontspannende massages. Vaak zijn de cursisten aangenaam verrast door de positieve effecten van deze technieken.
“Ik heb dit jaar als ontzettend leerzaam ervaren. Echt een spoedcursus paardenkennis wat allemaal heel goed toepasbaar is in de praktijk.
Het team is er echt om te helpen en te laten groeien en dit gaat op een fijne, vriendelijke manier.
Ik heb soms best wat faalangst gevoeld wanneer ik iets voor de groep moest doen, maar gedurende de opleiding steeds meer vertrouwen gekregen.
Al met al een heel fijn jaar en super goede basis om nu zelf mijn massagepraktijk op te gaan bouwen.”
Anne
paardenmassagepraktijk.nl
Module 2: bewegingsleer
Module 2 staat in het teken van ‘bewegingsleer’. Massage en beweging zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uiteindelijk gaat het erom dat een paard gezond, pijnvrij en functioneel kan bewegen.
Onderwerpen:
- Anatomie en biomechanica wervelkolom, gewrichten en dieper gelegen spieren
- Inspanningsfysiologie
- Zadels en ruiters
- Massagetechnieken, bewegingsleer, stretching en mobiliserende oefeningen
- Klinisch redeneren: het leggen van verbanden tussen diverse bevindingen
Wat leer je?
Module twee staat vrijwel geheel in het teken van beweging. Dat is uiteindelijk ook waar het om gaat: dat een paard, vrij van ongemakken, optimaal gebruik kan maken van zijn of haar bewegingsmogelijkheden.
Cursisten leren een grondige bewegingsanalyse te doen. Zowel aan de hand als aan de longe wordt het paard beoordeeld. Ook nu gebeurt dat aan de hand van een vast structuur, wat de cursist in staat stelt alle delen van het paard te beoordelen. Ook dit gebeurt in vaktaal.
De cursist leer onregelmatigheden te detecteren, maar bekijkt ook het bewegen van hals, rug en bekken. Deze informatie wordt samen met de informatie uit een vraaggesprek, de inspectie, palpatie en aanvullende tests gebruikt om een plan te maken voor een paard.
In deze module leert de cursist weer nieuwe massagetechnieken, maar ook stretches, het testen van de gewrichten en mobiliserende tests en oefeningen. Ook komt een gastdocent uitleg geven over zadels, hun opbouw, ligging en inwerking.
De theorie bestaat uit anatomie en biomechanica. Cursisten dienen deze al aardig goed te beheersen en begrijpen zodat zij deze kennis kunnen gebruiken bij de bewegingsanalyse en het klinisch redeneren. Ook inspanningsfysiologie, energiesystemen en het principe van supercompensatie komen aan bod.
Module 3: Professional als paardensportmasseur
Module 3 is bedoeld om de cursist voor te bereiden op zijn of haar toekomst als professional. De omgang met klant en paard komt aan bod, evenals aandachtspunten bij het opzetten van een eigen praktijk. Ook de samenwerking met andere professionals, wat van wezenlijk belang bij de begeleiding van een (sport)paard wordt besproken.
- Bindweefsel, anatomie, anamnesetechnieken en communicatie, klinisch redeneren
- Ondernemerschap, samenwerking en doorverwijzing, integratie alle praktijkvaardigheden
- Veiligheid & massagetechnieken
- Palpatie
- Demo totaalconsult
Module 4: round up van alle kennis
Module 4 staat in het teken van de integratie van alle geleerde kennis en vaardigheden. In deze fase ontwikkelt de cursist een grote mate van inzicht, leert hij/zij klinisch redeneren, verbanden te leggen en deze inzichten om te zetten in veilig, verantwoord en effectief handelen.
Dit leidt tot een massageplan op maat voor ieder paard, een veilig en specifiek advies en een goed onderbouwde doorverwijzing waar nodig. In deze module wordt veel praktijk gedaan, waarbij steeds hele casussen gezamenlijk worden doorgenomen.
Er wordt deze module gewerkt met eigenaren en paarden met een concrete hulpvraag.
Starten met deze opleiding?
Via onderstaande knop kun je ons een mail sturen en daarin aangeven dat je geïnteresseerd bent in de opleiding. Wij nemen vervolgens contact met je op voor jouw CV en motivatiebrief.