Home » Cursus op locatie » Themadagen » Artrose bij paarden
Artrose bij paarden
Meer kennis opdoen over deze aandoening die voor zowel been- als wervelkolomproblemen kan zorgen
Gegeven door een expert
Drs. Margriet Visser
Preventie en oplossing
Leer herkennen en voorkomen
Paardenwelzijn voorop
Gezondheid en blessures voorkomen
Artrose is een veelvoorkomende aandoening die voor veel problemen kan zorgen. Tijdens deze themadag leer je meer over deze aandoening die voor zowel been- als wervelkolomproblemen kan zorgen.
In ieder (synoviaal) gewricht kan artrose optreden. Niet alleen bij oudere paarden, maar ook bij paarden in de bloei van hun leven. Meer kennis over het ontstaan, verloop, diagnosticeren en behandelen helpt paarden met deze aandoening optimaal te managen.
Leer een paard met artrose optimaal managen
Voor wie is deze themadag?
Deze themadag is geschikt voor sportmasseurs, therapeuten, maar ook serieuze paardeneigenaren, ruiters en amazones. Er wordt uitgegaan van een goede basiskennis van het paardenlichaam, zodat tijdens de cursusdag diep op het onderwerp kan worden ingegaan.
Margriet is een zeer ervaren paardenarts, die zowel klinisch als chirurgisch sterk onderlegd is. Dat combineert ze met een enorme gedrevenheid en het vermogen om haar kennis op een nuchtere en begrijpelijke manier over te brengen. Een zeer fijne dierenarts en docent!
Gisella Bartels
Bartels Horse & Health Instituut
Inhoud van de themadag
Kan een paard met artrose nog in de sport worden ingezet? Wat is spat? En wat betekent artrose in de wervelkolom voor een paard? Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van vragen die aan bod kunnen komen op deze themadag.
Eerst zal worden ingegaan op de anatomie en fysiologie van synoviale gewrichten. Van bot en kraakbeen, tot kapsels en banden. Daarna zal worden ingegaan op de ziekte artrose. Dit is niet alleen een aandoening van het bot, maar van het hele gewricht.
Het ontstaan van artrose, de factoren die daarop van invloed zijn en de klinische symptomen volgen daarna.
Ook diagnostiek, behandeling, training en management zullen belicht worden, zodat duidelijk wordt wat de mogelijkheden zijn om een paard met artrose zo functioneel en comfortabel mogelijk te laten zijn.
We zullen deze dag werken met echte preparaten waarbij je in kleine groepjes zelf een gewricht kunt ontleden. Een unieke kans die je ontzettend veel inzicht kan geven. Margriet zal de cursisten begeleiden bij het stap voor stap verkennen van het been en de diverse structuren om en in het gewricht.
- Zelf een been ontleden en van binnen bekijken
- Anatomie en fysiologie van een syniovaal gewricht
- Artrose
- Het ontstaan van artrose
- Het verloop van de aandoening
- Behandelmogelijkheden
- Diagnostiek
- Praktijk wellicht met preparaten, anders inspectie en palpatie
- Rol van trainers, hoefsmid, fysiotherapeut en sportmasseurs
Vergroot je inzicht
Leer wat artrose is en hoe het ontstaat
Samenwerking specialisten
Wat kan een dierenarts, therapeut, ruiter etc.
Vergroot je bewustzijn
Preventieve mogelijkheden en herkennen
Maak verantwoorde keuzes
Ook met artrose is er nog veel mogelijk
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Naam klant
titel / stal
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Naam klant
titel / stal
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Naam klant
titel / stal
Maak kennis met de docent
Margriet Visser
Drs. Margriet Visser, dierenarts, gespecialiseerd in paarden en reeds enkele decennia werkzaam op de paardenkliniek in Honselersdijk. Margriet heeft buitengewoon veel ervaring met het klinische werk, röntgenfoto’s en operaties en kan met erg veel enthousiasme haar kennis en ervaring delen.
Praktische zaken
Locatie en data
Locatie
De cursus vindt plaats bij Stal Belvedere in Hoeven.
Data
De themadag voor 2024 staat gepland op 8 juni.
Kosten
De kosten voor de themadag Atrose op 8 juni zijn €185,- per persoon.
Deze unieke dag ga je niet snel vergeten. Reserveer daarom snel jouw plek.
Accreditaties
Accreditatie voor KNHS en NVFD is verleend, andere accreditaties kunnen op verzoek worden aangevraagd.
Wil je nog iets weten?
Veelgestelde vragen
Ja, bij iedere themadag krijg je een getekend bewijs van deelname waarop jouw naam, het onderwerp van de dag, de datum, de docent en de locatie vermeld staan.
Ja, we vinden het fijn als er interactie is tussen de docent en de deelnemers. Uiteraard willen we ook het programma graag afwerken, dus als je veel vragen hebt kun je die eventueel ook nog na afloop stellen.
Dit is doorgaans niet het geval. We zetten onze themadagen graag zo op dat er een mooie balans is tussen theorie en praktijk én met veel interactie tussen de docent en de aanwezige cursisten. Dit is niet goed te combineren met een fijne online cursusdag. Wellicht dat in de toekomst bepaalde onderwerpen nog wel online zullen worden aangeboden.
Nee, helaas is dat niet mogelijk. We kiezen bewust voor een maximum aantal deelnemers en rekenen op basis van de kosten en het aantal deelnemers een bepaalde prijs voor de cursusdag.
We kiezen gerenommeerde docenten en houden de prijzen bewust lager dan in het bedrijfsleven. Last minute annuleringen kunnen we daarom niet restitueren. Lees onze algemene voorwaarden om te zien tot wanneer je kunt annuleren.
De cursusdag op een later moment doen zonder opnieuw te betalen kan helaas ook niet om dezelfde reden.
Wat WEL mogelijk is, is dat je iemand anders in jouw plaats laat deelnemen. Laat ons weten wie er in jouw plaats komt, dan zorgen wij dat deze persoon zijn of haar bewijs van deelname nog krijgt! Ook mag je uiteraard tegen betaling opnieuw inschrijven voor de cursusdag als je deze toch echt graag wilt volgen!
Ja, we voorzien je graag heel de dag van drinken (koffie, thee water), zoetigheden, fruit en halverwege de dag van een luxe lunch met verse soep, verse broodjes, diverse soorten beleg en vaak een salade of ander extraatje zoals een hartige plaattaart of iets anders. Ook melk en diverse sappen staan tijdens de lunch voor je klaar. Zo wordt je cursusdag een compleet dagje uit!
Ja, we serveren altijd een uitgebreide en luxe lunch, waarbij je veel keuze hebt. Er zijn ook diverse vegetarische voedingsmiddelen. Laat het ons vooraf wel even weten, dan houden we er zoveel mogelijk rekening mee.
We bieden bij de lunch altijd diverse mogelijkheden. De kans is groot dat daar iets bij zit wat geschikt voor je is. We kunnen je echter niet garanderen dat de allergenen die jij wilt mijden niet in onze producten zitten. Neem bij twijfel dan ook zelf geschikte voeding mee.
We adviseren om stevige en veilige schoenen te dragen, evenals kleding die geschikt is om met paarden te werken. Teenslippers of sandalen zijn bij contact met paarden verboden. Vermijd grote sierraden en zorg dat lang haar vastgemaakt kan worden. We verzoeken deelnemers ook om met schone (paarden)kleding te komen, die na het wassen nog niet in contact is geweest met andere paarden om de kans op eventuele besmetting op de cursuslocatie te minimaliseren.
Ja, dat kan! Mail naar admin@bartelsinstituut.nl en wij zetten je op de lijst. Graag ontvangen we je dan een volgende keer of zetten we je erbij als er iemand uitvalt.
Voor iedere cursusdag vragen we accreditatie- en/of licentiepunten aan bij de NVFD en de KNHS. Meestal worden deze ook toegekend. Of dit zo is kun je zien bij praktische zaken over de betreffende cursus.
Voor Paarden Massage Nederland brengt deze cursusdag 10 punten op. Wil je je punten gebruiken voor een andere organisatie, laat ons dan weten wat daar voor nodig is, dan helpen we je daar graag mee.
Vrijwel al onze docenten zijn wetenschappelijk opgeleid, waardoor accreditatie voor relevante beroepen of registers heel vaak goed mogelijk is.
Ja, we maken een aantal foto’s, kleine stukjes video en geven graag een indruk van onze interessante cursusdagen op social media. Deze berichten kunnen ook gedeeld worden door deelnemers om te laten zien dat zij aanwezig waren en zich in dit onderwerp verdiept hebben.
Vind je het niet fijn om op beeld gezet te worden en/of jezelf terug te zien op social media? Geef het dan vooraf aan, dan houden we daar rekening mee!
Aan deelnemers vragen we ook elkaar op dat gebied te respecteren en een ander niet ongevraagd in beeld te brengen.
Wij vinden het prima als deelnemers foto’s en korte filmpjes maken voor eigen gebruik. Het is echter niet de bedoeling dat deelnemers lange stukken van de cursusdag op te nemen.
We werken doorgaans met paarden van Stal Belvedère. Dit zijn veelal sportpaarden, variërend van net zadelmak tot Grand Prix niveau. Ook mogen we soms gebruik maken van enkele pensionpaarden. Alle paarden komen regelmatig in de hand en zijn netjes opgevoed, maar we vragen iedereen toch rustig, respectvol en verstandig met deze paarden om te gaan, het blijven immers dieren. Eventuele onbeleerde paarden bekijken we alleen op enige afstand.
In principe hanteren we een minimimleeftijd van 18 jaar. Ben je echter een serieuze jongere die al de nodige ervaring heeft met paarden en graag meer wil weten over dit specifieke onderwerp? Neem dan even contact met ons op. We juichen het toe als iemand al jong zich in paarden wil verdiepen. Wel is het fijn als de cursusdag voor jou ook goed te volgen is en je oplevert waar je op hoopt. Na overleg kunnen we besluiten dat de cursusdag voor jou al wel geschikt is!
Meedoen aan deze themadag op 8 juni 2024?
Aanmelden kan eenvoudig online via onderstaande knop.